Välkommen till Långfredag i Norrland!

Dag 3 på Påsklägret är i snart över och på schemat idag stod det ”Välkommen till Norrland”. Så vad innebär det? Vad gör man i Norrland? Hurdan är man i Norrland? Vart har vi egentligen hamnat? För att ta reda på det begav vi oss till Slussfors slalombacke där mångfaldiga utmaningar och uppgifter väntade oss. Här följer mina lärdomar om Norrland efter denna dag?

  1. I Norrland är det snö. Mycket snö! Och för att överleva måste man stundtals klara av att pulsa fram i midjedjup snö med armarna fastbundna på ryggen.
  2. I Norrland åker man inte nödvändigtvis bara nedför slalombackarna med skidor, tefat, madrasser och diverse andra farkoster. Man plågar sig lika gärna med att stånka uppför backarna med skidorna på!
  3. I Norrland är det långt till…..ja i stort sett allt faktiskt. Så när närmaste underhållning ligger tresiffrigt antal kilometer bort får man helt enkelt skapa sin egen. Mänsklig bowling, stövelkastning eller varför inte helt enkelt se vem som kan identifiera flest sönderplockade skoterdelar?!
  4. I Norrland har man en ömsesidig, ge-och-ta relation med sina skotrar. Ena dagen låter man skotern dra en långt upp på fjället, och nästa dag så är det man själv som tvingas ta i för kung och fosterland och dra skotern efter sig i ett rep.
  5. I Slussfors (jag vågar inte generalisera hela Norrland på denna punkt) anses det helt normalt att kravla runt på marken med en sopsäck över kroppen. Det är även helt ok att låta sina vänner bindas till händer och fötter, vira in dem i madrasser, och sedan göra allt man kan för att de ska störta handlöst till marken.
  6. En norrlännings grundattityd är ”He kommer int gå”. Men samtidigt besitter de en seghet besläktad med fjällbjörkens. Ett tävlingssinne som får dem att aldrig ge upp, trots sin egen pessimism. De kämpar och sliter hela vägen till slutspel och final och till sist står de som jublande vinnare och säger ”Men he gick ju!”

Sammantaget har jag kommit fram till en sak, en lärdom om Norrland som sammanfattar alltsammans: Livet i Norrland är hårt! Det är branta backar och djup snö. Skotern kan lägga av och falla i sina beståndsdelar. Det är långt till allt och du måste böja djupt i knäna för att klara av det norrländska livets limbodans. Det är helt enkelt ingen idé att lura sig själv med en överoptimistisk syn på tillvaron här i norr. MEN kanske är det just därför som man måste lära sig att möta alla dessa hinder och problem med glatt humör och tillsammans med goda vänner. Inget är så svårt att man inte kan göra det ännu lite svårare och kalla det för en lek. Ingen idé är så galen att man inte kan testa den, om så bara för att unna omgivningen ett gott skratt. Livet i Norrland är hårt och just därför tar man vara på varje minut och snålar inte på chanserna att ha roligt tillsammans. Livet i Norrland är hårt och just därför känner man att man verkligen lever här!

Idag är det ju även Långfredagen och tid för extra eftertanke kring Jesus och hans offer för oss. Ikväll har vi fått ta del av ett mycket och känslosamt möte med Liane och blivit inbjudna att komma om se att Gud gråter med oss i vår sorg och delar vårt lidande. En Gud som inte bara har lösningen på våra problem och sorgen, men en Gud som ÄR lösningen.

 

11131812_10153263040579903_265505562_n

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *